Select Page

Yleiskuvaus

Auttaa pakolaisia vapaaehtoisena on kunnianosoitus. Se tarjoaa lukuisia etuja, kuten oppia uusia taitoja, lisätä luovuutta ja auttaa heikommassa asemassa olevia. Jatkaaksesi matkaasi vapaaehtoiseksi, lue eteenpäin. Saadaksesi lisätietoja siitä, mitä se merkitsee:

Mitä vapaaehtoistyö pakolaisten auttamiseksi tarkoittaa?

Vapaaehtoiseksi pakolaisten auttamiseen tarkoittaa tarjoamista palveluille ja tuesta. Tukemalla ja auttamalla antaa tärkeää ja arvokasta apua pakolaismaahanmuuttajien puolesta.

Vapaaehtoistyö voi olla erilaista. Esimerkiksi opastamista heidän aloitettuaan koulutukseen, saadakseen elinoloihin liittyviä etuja ja hakeaksensa tietoa. Voit myös osallistua erilaisiin kansalaisyhteiskunnan kehittämisen projekteihin, jotka edistävät meidän hyvinvointiamme. Tai oletko osallistumassa humanitaarisiin hankkeisiin tai Punaisen Ristin tapahtumiin? Vapaaehtoisuuteen voi tuoda oman taustan erityistietoa monessa muodossa. Se voi sisältää paikallisansan, elintarvikkeiden valmistusmenetelmiä, ihmisoikeussimilejä ja muita suojeluteemoja.

Jos et voi fyysisesti osallistua, voit aina auttaa muulla tavalla. Mahdollisuuksia ovat rahalahjoitukset, ohjaus olosuhteiden parantamiseksi ja henkilökohtaisen voivan tarjoaminen.

Mitä hyötyä vapaaehtoistyöstä on pakolaisille?

Vapaaehtoistyö tarjoaa pakolaisille hyödyllisiä etuja. Se auttaa heitä omaksumaan uuden kulttuurin ja oppimaan asioita. He voivat hankkia ammatillisia ja akateemisia taitoja.

Vapaaehtoisena voi olla monilla aloilla. Esimerkkeinä:

 • Sosiaalinen työ
 • Taide- ja viihdeohjelmistojen tuottaminen
 • Kenttäponnistelut

Vapaaehtoiselle voi tulla haasteellisia tilanteita. Tunteidenhallintataidot ja aikataulujen hallinta ovat avainasemia onnistuneelle vapaaehtoisuudelle.

Vapaaehtoinen voi myös antaa henkilökohtaista apua pakolaisille. Mentorina, suostuttelijana ja/tai neuvonantajana.

Miten voin aloittaa?

Päätit auttaa pakolaisia? Tiedä mistä aloittaa! Vapaaehtoistyö tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia. On siis tärkeää, että keskityt parhaaseen tapaan auttaa. Tee tutkimusta eri vapaaehtoistyömahdollisuuksista. Suunnittele, miten voit olla mukana.

Tässä artikkelissa keskustellaan, mitä asioita pitää ottaa huomioon aloittaaksesi vapaaehtoistyön. Tee se oikein!

Tutustu pakolaisten auttamiseen tarkoitettuihin organisaatioihin

Tutustu alueesi ja maasi järjestöihin ja auttamisohjelmiin. Näin saat tietoa siitä, miten voit auttaa pakolaisia. Hakukoneella voit hakea esim. “pakolaisten auttaminen Suomessa”.

Tarkista sitten palvelujen tarjonta yksityiskohtaisesti. Mitkä organisaatiot ovat aktiivisia? Mitä he tavoittelevat? Tutki verkkosivuilta esim. arvoja ja asiantuntemusta koskevia tiedotteita. Informaatio auttaa sinua selvittämään, miten voit auttaa pakolaisia omalla alueellasi!

Tutustu vapaaehtoistyöhön liittyviin lainsäädäntöihin

Ennen vapaaehtoistyötä aloittamista on tärkeää tutustua lainsäädäntöön. Eri maissa on erilaisia säännöksiä. Sinun tulisi tietää laki- ja sopimussopimuksista ennen toimintaa. Organisaatiot tarjoavat koulutusta ja vapaaehtoistyömahdollisuuksia. Udemy-verkkokurssit auttavat sinua ymmärtämään YK:n pakolaispoliittista itseohjautumista.

Voit mennä rautatieasemille saadaksesi tietoa rautatielainsäädännöstä. Tiedon saamiseksi voit myös tutustua paikallisiin strateegioihin. Nämä liittyvät:

 • Paikallisyhteisöjen toimintaan
 • Turvaamiseen

Tutustu pakolaisten auttamiseen liittyviin ohjeisiin ja sääntöihin

Ennen vapaaehtoistyötä pakolaisten auttamiseksi on tärkeää tutustua ohjeisiin ja sääntöihin. EU:lla on monimutkaista sääntelyä. Ammattitaitoinen henkilöstö auttaa selvittämään mihin näitä sääntöjä pitää noudattaa. Ymmärrä myös yleisimmät ehdot, jotka oikeuttavat eri elementteihin. Ohjeet vaihtelevat paikallisista lainsäädöksistä ja turvallisuussuosituksista.

Kun olet paikalla tulee tuoda esille kulttuurisidonnaisuutta ja rispettoida ihmisoikeuksia. Noudata turvallisuusohjeita ja ota huomioon ulkoalueiden turvaevarusteet. Muista ilmoittaa tehtävästä paikalliselle viranomaiselle mahdollisimman pian:

 • Tuoda esille kulttuurisidonnaisuutta ja rispettoida ihmisoikeuksia.
 • Noudata turvallisuusohjeita.
 • Ota huomioon ulkoalueiden turvaevarusteet.
 • Ilmoittaa tehtävästä paikalliselle viranomaiselle mahdollisimman pian.

Mitä voin tehdä?

Auttaaksesi pakolaisia, on monia tapoja. Voit antaa vapaaehtoistyötä. Esimerkkeinä:

 • auta heitä hakemaan oleskelulupaa ja hoitamaan muuta viranomaisasioita.
 • Osallistu heidän sopeutumiseen ja kouluttamiseen.

Vapaaehtoistyö pakolaisten auttamisessa on antoisaa ja tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia olla avuksi.

Auta pakolaisia heidän oleskelulupahakemuksissaan

Pakolaisilla voi olla tarve hakea oleskelulupaa viranomaisilta. He voivat väliaikaisesti asua suhteellisen turvallisessa maassa. Pakolaisten kanssa työskentelevät auttavat heitä suunnittelemaan hakemistaan ja valmistamaan hakemuksensa.

Vapaaehtoistyöntekijä voi auttaa luomalla rahoitusosoituksia pakolaiskomplementteihin. Nämä tukevat nimirahoituskampanjoita. Rahasto vaaditaan pakolaisten asianajajien ja matkustuskertojen saamiseksi. Todistamiseksi ettet ole ylittänyt YK: n mukaista territoriaalirajaa laittomasti, voit viedä hakemuksen paikallisiin virastoihin. Ne tarjoavat apua vero-, terveys- ja sosiaalitehdas-asioissa.

Vapaaehtoistyöntekijät voivat auttaa myös teknisillä laskutuspalveluilla. Se voi olla ohjelmien kertomista puhelinoperaattoreille ja viestintasovelluksilla (WhatsApp). He voivat myös auttaa lunastushchiedelle eli prosylevatelnitsamille, ylimmille hallinnollisille viraston vastuuhenkilöille. Assistentit uuristelevat jokaisessa tapauksessa oleskeluluvan myöntämistä.

Auta pakolaisia heidän kielitaitonsa ja kulttuurinsa omaksumisessa

Pakolaisilla on tarve oppia uusi kieli ja kulttuuri, jotta he voivat sopeutua uuteen ympäristöönsä. Mutta monilla ei ole varaa saada julkista tai yksityistä apua. Auta heitä omaksumaan työkaluja elämänaloilleen.

Auta pakolaista tutustumaan paikallisiin asukkaisiin ja yhdistyksiin. Esimerkkejä ovat seurakunta, urheilujoukkueet, taide- ja musiikkiyhteisöt sekä vapaaehtoistyössä olevat yhteisöt. Näin ne voivat oppia paikallisen kulttuurin ja arvojen kunnioittamisen.

Monille voi olla hyödyllistä antaa myös vinkkejä paikallisiin ravintoloihin ja baareihin tapaamaan muiden ihmisten kanssa. Heille kannattaa myös kertoa miten asiat toimivat paikkakunnallasi ja missä he voivat löytää tarvitsemiaan tavaroita ja palveluita.

Auta pakolaisia työllistymisessä ja koulutuksessa

Yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla on monta mahdollisuutta auttaa pakolaisia. Voit tulla vapaaehtoiseksi ja tarjota taitojasi ja apuasi. Auttaaksesi heitä työllistymään voit sparrailla heitä hakemuksen tekemisessä, kuten W-2 tai I-9, hakuehdotuksissa ja videohaastatteluissa.

Kun pakolainen on kuullut paikallisten toimijoiden koulutusvaihtoehdoista ja palveluista, hän voi jatkaa eteenpäin. Vanha ammatti, tutkinto uudella alueella tai ammatin muuttaminen maahanmuutosta voi olla mahdollisuus.

Voit myös osallistua vapaaehtoisen ohjauksen alustalle lähettämällä mediaviestejä. Auttaaksesi kiinnostuneita henkilöitä löytämään tutorointityötä lähellä olevista organisointeista. Valtiot usein tarjoavat apurahoja tälle verkkopalvelulle. Näin integroidaan olemassa olevaan ympyröiden verkkoon ja annetaan parempi suunnan noudattaminen maahanmuuttajan opetuksessa. Standardien mukaiset ammatillisen koulutuksen ohjelmat ja prosesseja myös omaksutaan.

Miten voin auttaa?

Voit tehdä oman osasi auttaaksesi pakolaisia. Vuonna 2020, pakolaismäärä on kasvanut paljon. Siksi meidän täytyy löytää tapoja auttaa heitä.

Artikkelissa tarkastelemme erilaisia tapoja, joilla voit olla vapaaehtoinen auttaaksesi pakolaisia:

Etsi vapaaehtoistyömahdollisuuksia paikallisilta organisaatioilta

Pelasta Pakolaiset -järjestö on suuri. Voit liittyä ja olla osa Pakolaismatkalle-kampanjaa. Tuo tukea ja löydä vapaaehtoistyömahdollisuuksia Lasten Punaisen Ristin ja Caritasin kautta. Työskentele vapaaehtoispalveluissa, joka tarjoaa haastetta ja mahdollisuuden kehittymiseen.

Paikallisilla organisaatioilla on tarjolla muuta tukemiseen liittyvää. Voit saada tai tehdä pienimuotoista työtä. Esimerkkejä ovat:

 • Pullonkeruu
 • Sponsoroiminen
 • Erilaisten tapahtumien hallintavanhempina

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi ja osallistu erilaisiin tapahtumiin

Haluatko auttaa pakolaisia? Paras tapa aloittaa on löytää paikallinen järjestö tai organisaatio, joka tarjoaa vapaaehtoismahdollisuuksia. Yleisimmät mahdollisuudet ovat keskustelu-, avustus- ja elinkeinoaputoiminta. Joillakin järjestöillä on rahallista palkkausta vapaaehtoisille. Toiset pyytävät vain aikaasi ja osaamistasi.

Ota yhteyttä alueellisiin toimijoihin. Selvitä erilaisia mahdollisuuksia auttaa paikallista yhteisöä ja tarjota tarvittavaa apua pakolaiskriisin helpottamiseen. Voit ilmoittautua seuraavilla tavoilla:

 1. Ilmoittaudu paikallisen järjestön/organisaation postituslistalle saadaksesi tiedon kaikista mahdollisuuksista auttaa.
 2. Tilaa sosiaalisen median kanavia, joissa järjestö osallistuu. Saat tietoa tapahtumista, kokouksista ja osallistumismahdollisuuksista.
 3. Liity verkkoyhteisiin paikkakunnallasi ja jaa tapoja auttaa oikein.
 4. Ota yhteyttä paikallispoliitikoihin ja kysy heiltä mahdollisista vapaaehtoistyömahdollisuuksista.
 5. Tee verkkohakemus virastoon erilaisille projekteille.
 6. Liity verkkoyhteisiin ja osallistu keskusteluihin ja vaihda ideoita siitä, miten voit auttaa.
 7. Lähetä verkkohakemus erilaisille sosiaalipalveluille saadaksesi tietoa mahdollisista vapaaehtoismahdollisuuksista.

Jaa tietoa pakolaisten auttamisesta ja levitä tietoisuutta

Jos haluat tulla vapaaehtoiseksi pakolaisten auttamiseksi, on tärkeää pitää ajan tasalla aiheesta. Ensimmäiseksi selvitä, miten pakolaiset elävät ja minkälaisissa olosuhteissa. Seuraavaksi tutustu palveluihin, joita tarvitsevat. Etsi paikkoja, joista löytyy linkkejä edistystä varten.

Voit myös saada verkostoja omistamaan ratkaisuihin sosiaalisen median avulla. Pidä ajan tasalla tiedon levittämiseksi halukkaille vapaaehtoisille. Varmista, että noudatat hyviä pidotileja uutisiin liittyen. Anna ajankohtaista informaatiota osuvana ajoituksena verkkopalveluihin suunnattuihin projekteihin. Sosiaalisen median avulla voit levittää tietoa muille kiinnostuneille henkilöille.

Usein kysytyt kysymykset

1. Miten voin ryhtyä vapaaehtoiseksi auttamaan pakolaisia?

Monet järjestöt ja aloitteet tarjoavat mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön pakolaisten parissa. Voit etsiä tietoa verkossa tai ottaa yhteyttä paikallisiin järjestöihin saadaksesi tietoa tarjolla olevista vaihtoehdoista.

2. Tarvitsenko erityisiä taitoja tai pätevyyksiä toimiakseni vapaaehtoisena pakolaisten kanssa?

Ei, et välttämättä tarvitse mitään erityisiä taitoja tai pätevyyksiä toimiaksesi vapaaehtoisena pakolaisten kanssa. Jotkin järjestöt saattavat kuitenkin vaatia tiettyä koulutusta tai taustatarkastuksia vapaaehtoistyön luonteesta riippuen.

3. Millaista vapaaehtoistyötä voin tehdä pakolaisten kanssa?

Pakolaisten kanssa voi tehdä monenlaista vapaaehtoistyötä, kuten kielen kääntämistä, opettamista, mentorointia, henkisen tuen antamista tai avustamista uudelleensijoittamistehtävissä. Voit valita kiinnostuksen kohteitasi ja taitojasi vastaavan tehtävän.

4. Kuinka paljon aikaa minun täytyy sitoutua vapaaehtoistyöhön pakolaisten parissa?

Aikasitoumus vaihtelee organisaatiosta ja valitsemastasi roolista riippuen. Jotkin roolit voivat vaatia useita tunteja viikossa, kun taas toiset voivat edellyttää vain satunnaista osallistumista. Voit keskustella saatavuudestasi organisaation kanssa etukäteen.

5. Onko vapaaehtoistyö pakolaisten kanssa turvallista?

Vapaaehtoistyön tekeminen pakolaisten kanssa on yleensä turvallista, mutta on tärkeää noudattaa kohtuullisia varotoimia ja organisaation antamia turvallisuusohjeita. Kannattaa myös miettiä mahdollisia riskejä, jotka voivat liittyä valitsemaasi tehtävään.

6. Voinko tehdä vapaaehtoistyötä pakolaisten kanssa, jos en puhu heidän kieltään?

Kyllä, voit tehdä vapaaehtoistyötä pakolaisten kanssa, vaikka et puhuisikaan heidän kieltään. Monet järjestöt tarjoavat kielitulkkauspalveluja tai määräävät kaksikielisen vapaaehtoisen auttamaan sinua. Voit myös kommunikoida sanattomin keinoin tai käyttää verkkokäännöstyökaluja.